Gradus Mensen haalt na ruim 50 jaar voetbaltas van zolderRuim vijftig jaar lag de v.v. Zwartemeer voetbaltas op de zolder van de 77-jarige Gradus Mensen. De voetbalschoenen zijn nog ouder. In verband met het 100-jarig jubileum van FC Klazienaveen, en de voetbalexpositie in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht, plaatste de Dorpskrant Klazienaveen, en natuurlijk FC Klazienaveen ook zelf, een oproep voor spullen en verhalen uit de afgelopen 100 jaar. Gradus nam meteen contact op en stelde ons voor aan zijn oude voetbaltas en voetbalschoenen. 

Beide zijn vanaf 1 oktober te zien op de voetbalexpositie in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht.

V.v. Zwartemeer
“In mijn actieve voetbaljaren bij v.d. Zwartemeer stond ik meestal rechtsback of rechtshalf.” zegt Gradus. “In het eerste heb ik nooit gevoetbald, wel in het 2e en 3e elftal. Ik ben er nog altijd trots op samen met Foppe ten Hoor gevoetbald te hebben. Foppe was om disciplinaire redenen naar het 2e elftal gezet. Vandaar.. Een fantastische voetballer die later semi-prof werd bij Zwartemeer en Sc Drente. Helaas kon ik mij niet vinden in de leiding van de vereniging en ben ik gestopt. Bijzonder was ook dat ik de bekende Joep Brandes nog als trainer heb gehad. Nadat ik bij Zwartemeer ben gestopt werd ik voetballer bij buurtvoetbal in Klazienaveen. Een geweldige tijd. Naast Klazienaveense tegenstanders voetbalden we ook tegen Duitse tegenstanders zoals uitwedstrijden in Garmisch Partenkirchen. Joop Peters was de organisator. In het buurtvoetbal stond ik op verschillende posities, ik ben zelfs keeper geweest.”

(zie ook de Dorpskrant van 01.09.2021)